Jabuke u karamelu
Omiljena američka jesenska poslastica, jabuke u karameli brzo su gotove, slasne, mirisne i za pripremu ne trebate paliti pećnicu.
Za karamel umak slijedite upute u receptu, a poigrati se možete mrvicama i posipima koje ćete zalijepiti za jabuku. Sjeckajte oraščiće, posipajte čokoladnim mrvicama, sjeckanim suhim voćem, bombončićima i uživajte u brzom i oku primamljivom desertu.
Sastojci:
3 jabuke
200 g kristal šećera
200 ml slatkog vrhnja (min. 35% mliječne masti)
Prstohvat soli
50 g maslaca
200 g sjeckanih lješnjaka/oraha/badema
Sjeckana čokolada, čokoladne mrvice, šarene mrvice (sve po želji)
1. Jabuke operite i obrišite da se osuše. U jabuke zabodite grančicu neke voćke.
2. Za karamel prvo otopite šećer u tavi s debljim dnom. Šećer nemojte previše miješati nego otapajte na laganoj vatri.
4. Kad se šećer otopi i poprimi zlatnu boju, ulijte vrhnje. U tom trenu šećer će se početi jako pjeniti, to je u redu i samo miješajte kuhačom. Jedan dio šećera će se stvrdnuti, ali samo nastavite miješati da se polako otopi.
5. Karamel kuhajte da se sav šećer otopi i lagano zgusne. Gotovom karamel umaku dodajte prstohvat soli i maslac, pomiješajte da se otopi.
6. Svaku jabuku uronite u karamel, zatim u sjeckane lješnjake, čokoladu ili neke mrvice po želji. Jabuke stavite na papir za pečenje da se karamel stvrdne.
7. Možete jesti odmah čim se karamel na jabuci lagano ohladi.
0 komentari:
Objavi komentar