Savjeti


ee

ponedjeljak, 1. veljače 2016.

Polpete od bulgura i tikvica

Polpete od bulgura i tikvica



Od kada se rodila naša curica, ja sam kao na traci – nikako da stanem! Beba zahtijeva puno vremena, što je starija sve više, a svakodnevne obveze se gomilaju.

Srećom, ona ima razumijevanja za moju ljubav prema kuhanju pa prilično strpljivo gleda kako mijesim, miksam i mažem, istovremeno plešući i pjevajući da bih nju zabavila. Tako gotovo svaki dan spremim nešto novo, istražujući i smišljajući nove kombinacije okusa.

Pa sam došla i do bulgura. Nakon što sam čitala o njegovim blagotvornim karakteristikama te ga probala nekoliko puta u restoranima, poželjela sam ga i sama spremiti. Bulgur je prerađevina pšenice te je odličan izvor vlakana, a možete ga pronaći na policama sa zdravom hranom. Prvo sam radila pilav, a zatim su mi na pamet pali ovi krasni popečci. Ja sam ih jela kao glavno jelo, uz kiselo vrhnje i grillani patliđan, a cimeru sam ipak spekla i par kobasica, da mu ne bude 'pretanko'. Stvarno su prefini, vrlo zasitni, a opet lagani. Odlično jelo za svako doba dana. Probajte i javite mi kako vam se čine! Dobar tek!

Sastojci za 10-12 kom:


200 ml bulgura
400 ml vode
2 srednje tikvice
1 srednji luk
2 jaja
2 češnjaka
5 žlica krušnih mrvica
5 žlica integralnog brašna + jos za uvaljati
1 žlica sušenog ili svježeg nasjeckanog peršina
Sol, kajenski papar
Ulje za prženje
1. Zakuhajte vodu sa žličicom soli pa prelijte preko bulgura. Poklopite i pustite da stoji 20 min. Iscijedite višak vode ako ga bude.

2. Tikvice i luk naribajte i pustite da stoje 15 min pa dobro ocijedite.

3. Pomiješajte sve sastojke, začinite po ukusu i pustite da smijesa malo odstoji. Zatim oblikujte polpete te ih uvaljajte u brašno sa svih strana.

4. Pržite na vrućem ulju oko 4 min sa svake strane, dok lijepo ne posmeđe.

5. Izvadite na papirnati ručnik da se upije višak masnoće pa poslužite s kiselim vrhnjem kao glavno jelo ili prilog.

0 komentari:

Objavi komentar

baner