ee
srijeda, 10. kolovoza 2016.
“Lete mi lete tridesete”
By A at 10:14:00
No comments
Sastojci
KORA (mera za jednu od 3 kore) :
7 belanaca
8 kašika šećera
2 kašike brašna
14 kašika oraha (a možete pomešati sa bademima ili lešnicima)
FIL:
20 žumanaca
20 kašika šećera
500g maslaca
300g šećera u prahu
100g mleka u prahu
300g mlevene plazme
500ml slatke pavlake
100g- 200g crne čokolade ili bele cokolade
ZA PREMAZIVANJE torte :
500ml slatke pavlake
Priprema
1.
Odvojiti belanca i žumanca. Sva žumanca (ja sam jedno od 21 izostavila, tako da ih je 20) stavite u jednu ,a belanca rasporedite u 3 različite činije za mućenje jer ćemo mutiti 3 kore.
2.
Rernu ugrejte na 180 C i stavite pek papir u tepsiju veličine 46x31cm (naravno koji centimetar više ili manje nije bitan).
3.
U prvu činiju sa belancima stavite pre mućenja soli “u prst” (to je garancija da će se dobro umutiti). Počnite sa mućenjem uz postepeno dodavanje šećera.
4.
U čvrst šam dodajte brašno i orahe (prašak za pecivo NIJE potreban). Izmešajte lagano kašikom ili mikserom na najmanju brzinu.
5.
Kore se brzo peku, dok se prva peče umutite drugu… Idealno je da imate 2 iste ili približno iste tepsije.
6.
Kore vadite tako da ostanu da leže na pek papiru, lakše ćete ih prenositi kada ih filujete.
7.
Za fil penasto umutite žumanca sa onih 20 kašika šećera dok ne pobele (šećer se odmah stavi ).
8.
Skuvajte žumanca na pari. Ako imate odgovarajuću posudu sa duplim dnom, kuvajte oko 15 min. od trenutka kada zapišti para u posudi,tj. kad počne da vri voda.
Žumanca se nadignu kada ih umutite, a dok se kuvaju spadnu. Da li su dovoljno kuvana proverićete ako kašičicom izvadite malo mase i stavite na tanjirić, kad se ohladi (malo duvajte), izvrnete tacnu vertikalno i ako sasvim polagano klizi ,znači da je gotovo.
9.
Ovako izgledaju kada su ukuvana (pazite da ne prekuvate). Malo ih izmiksajte i ostavite da se ohlade.
10.
Umutite 1/2 l slatke pavlake.
11.
Umutite maslac sa mlekom u prahu i šećerom u prahu.
Dodajte plazmu.
Izmešajte mikserom ohlađena žumanca sa maslacem.
Dodajte slatku pavlaku koju ste već umutili i lagano izmešajte.
12.
Podelite masu na dva dela.
U jedan deo umešajte otopljenu i prohlađenu čokoladu.
13.
Na prvu koru stavite 1/2 fila sa čokoladom, stavite drugu koru pa na nju ceo žuti fil, stavite treću koru a na nju nanesite preostalu 1/2 crnog fila.
Odozgo premažite umućenom slatkom pavlakom.
Posluživanje
Torta brzo bude gotova, kore se začas peku jedna za drugom…skuvate žumanca … i to je to.
Ukus fila je fenomenalan , pogotovo se u žutom filu oseća tako fina aroma plazme , mleka u prahu, maslaca…
Related Posts:
LAGANI RUČAK KOJI ĆE POSTATI STALAN GOST VAŠEG STOLA Sastojci: 1 veća tikvica po želji ribanog sira 1 jaje 2 žlice kiselog vrhnja sol, vegeta Priprema: Tikvice narežite na kolutove i posipajte vegetom. Vatrostalnu zdjelu premažite s malo masliovog ulja, slažite red… Read More
JEFTIN BRZ I SOČAN KOLAČM SA KOKOSOM Sastojci za koru: 4 jajeta 8 kašika šećera 1 vanilin šećer 6 kašika brašna 1 kesica 2 u 1 kafe 1 kašika kakaa 1 prašak za pecivo 1 dcl ulja 1 dcl vode Sastojci za kremu: 1 l mleka 7 kašika oštrog brašna 150 gr šećera 15… Read More
DOMAĆA TESTENINA I SOS KOJI JE GOTOV ZA 1 MINUT...ZA MENE NE POSTOJI JEDNOSTAVNIJI RUČAK Sastojci Sve mere su u šoljama od 2,5 dl 2 šolje brašna 3 jaja prstohvat soli 1 kašičica ulja Za ''sos'' 1 kašika putera 1 šolja Parmezana Priprema 1. Sve sastojke umešati i staviti u mašinu za pastu. Ako nema… Read More
PRSTE DA POLIŽEŠ: NAJBOLJI NAČIN DA NAPRAVITE PALAČINKE, A TREBA VAM SAMO 5 MINUTA! POTREBNO JE (za testo): 200 g brašna, 2 kašike šećera, 1.5 kašičica sode bikarbone, kašičicu soka od limuna, pola kašičice soli, 1 jaje, 200 ml mleka, 3 kašike maslinovog ulja PRIPREMA: Pomešajte sve sastojke dok ne do… Read More
KAJMAK BAKLAVA - JEDAN STARI DOBRI DESERT KOJI PADA U ZABORAV Sastojci 300 gr gotovih jufaka 3 jaja 150 gr griza 200 gr slatkog kajmaka 60 gr secera malo kore i soka od limuna 100 gr putra ZA AGDU 400 gr secera 4 dcl vode Priprema 1. Prvo da razjasnimo slatki kajmak....to je kajmak k… Read More
0 komentari:
Objavi komentar