ee
srijeda, 10. kolovoza 2016.
MRAMOR BROWNIE ZA 30 MINUTA :)
By A at 10:10:00
No comments
Sastojci:
Tamni soft brownie
100 gr secera
120 gr secera u prahu
4 M jaja (srednja)
180 gr tamne cokolade sa 70%-75% kakaa
180 gr maslaca neslanog
1/2 sipke vanilije
65 gr glatkog brasna
40 gr prepreceng mljevenog ljesnjaka
1 kasicica praska za pecivo, poravnata
prstohvat soli
Bijeli krem
100 gr ABC sira ili Philadelphije
125 gr svjezeg sira ili quarka sa 10% masnoce
50 gr kiselog vrhnja ili milerama sa 30% masnoce
25 gr secera u prahu (ca 2-2,5 kasike)
15 gr brasna (ca 1 kasika)
1 jaje
1/2 sipke vanilije
Kalup
20x20 cm cetvrtasti
Priprema
1.
Ukljucite pecnicu na 170 stepeni.
2.
Bijeli krem:
Sve sastojke stavite u zdjelu i izmjesajte pjenjacom u homogenu masu. Oko gustoce nema brige, recept je tacno odmjeren ;)
3.
Cokoladni kolac:
Otopite maslac da bude mlako-topao (nikako vruc ili da prokuha), u njemu topite cokoladu i sastruganu srz od pola vanilije. Ako ste spretni sa mikrovalnom, onda je to najlaksi nacin: stavite na 10-15 sekundi, pa polako promjesate. Ovaj postupak ponavljate dok smjesa ne bude tecna i mlaka. Drugi nacin je da stavite maslac i cokoladu zajedno da se tope na pari.
Niposto ne dozvolite da vam smjesa prokuha, ili da bude prevruca da ne mozete staviti prst u nju, jer se na ovaj nacin mjenja tekstura maslaca i cokolade.
Jaja izmiksaje na srednjoj brzini sa secerom dok se secer ne otopi (3-4 min). Dodajte cokoladnu smjesu i kratko izmiksajte na najslabijoj brzini. Kad se povezalo, umiksajte kratko i suhe sastojke. Sve to brzo ide..
4.
Tamnu smjesu rasporedite po kalupu. Preko toga, nanesite kasikom bijelu smjesu. Bijeli krem je rijedji i laksi, pa se zadrzi na povrsini. Zbog toga na par mjesta (otprilike gdje cete ga rezati u kocke) izvrnite kasikom tamnu smjesu sa dna, da bude po vrhu. Kad bude pecen, onda to otprilike daje efekt kao na ovoj slici.
Vrijeme pecenja, sa ovim kalupom i ovom debljinom tijesta je pola sata. Jer ne treba ga prepeci da bude skroz cvrst (i suh), nego da je unutra jos uvijek mekan i socan.. mmmm. Najbolje je da se ohladi u kalupu.
--> U mene je kalup debeo i od keramike, ako imate limeni kalup, pripazite da se po krajevima ne prepece, a u sredini ostane prijesan.. mozda je u ovom slucaju dobro peci na jos blazoj vatri ili pokriti folijom ;)
--> ako nemate ljesnjake, zamjenite basnom (sve skupa 100 gr brasna).
--> super kombinacija sa ovim je kad se po vrhu stavi nekih 15-20 visanja iz kompota.
Posluživanje
Toplo, mlako, ohladjeno, sve dolazi u obzir. Super kolacic uz caj i kavu. Volim kad se kolac savrseno fino da rezati, a ovaj je bas takav.
0 komentari:
Objavi komentar